CONSELLER SENIOR: COMPROMÍS O RENTADA D’IMATGE?
4 abril 2022NOTA CONJUNTA: SIB I UOB III
8 abril 2022CORONAVIRUS LXXVIII
Des del SIB et volem informar que el passat 28 de març, el Consell Interterritorial de Salut, va establir nous criteris de gestió de la pandèmia, eliminant les quarantenes de tots els positius i contactes estrets, excepte si són persones vulnerables i sanitaris.
Així i tot, hi ha moltes situacions diferents en les que et pots trobar, per això et compartim la llista dels diferents tipus d’exposicions per a saber què fer sobre aquest tema:
1.- Tenc símptomes compatibles amb la covid-19
Els símptomes més comuns són els següents: febre, tos, sensació de falta d’aire o dificultat per a respirar, mal de coll, pèrdua d’olfacte o gust, dolors musculars, diarrea, mal de cap i cansament. Si són greus o ets una persona vulnerable, hauràs de fer-te una prova diagnòstica:
•En el Servei de Salut, pots demanar cita en aquest enllaç.
• En centres sanitaris privats.
• En les farmàcies adherides al conveni amb el Servei de Salut, supervisats pel farmacèutic.
Tots ells són vàlids per a sol·licitar una baixa laboral en el cas de donar positiu. Els test d’antígens d’autodiagnòstic fets a casa no s’accepten per a tramitar baixes laborals.
Si tens símptomes lleus o ets asimptomàtic ja no podràs sol·licitar una prova diagnòstica en centres sanitaris i no hauràs d’aïllar-te.
2.- He donat positiu i som asimptomàtic o tenc símptomes lleus
Si has donat positiu i tens símptomes lleus o ets asimptomàtic, ja no hauràs d’aïllar-te a casa. El que hauràs de fer és:
• Extremar les precaucions i reduir les interaccions socials durant els deu dies posteriors al contacte. Si has d’estar en contacte amb persones vulnerables, porta mascareta FFP2 en espais tancats quan interactuis amb gent i evitar aglomeracions.
• Vigilar els símptomes (febre, tos, sensació de falta d’aire o dificultat per a respirar, mal de coll, pèrdua de l’olfacte o del gust, dolors musculars, diarrea, mal de cap, cansament) per s’agreugen.
3.- He donat positiu i som una persona de risc
Si ets major de 70 anys, estàs embarassada, tens síndrome de Down, tens immunodepressió o estàs en tractament amb fàrmacs inmunosupresors, no estàs vacunat o tens una sola dosi, ets receptor de trasplantament d’òrgan sòlid o medul·la òssia, estàs en tractament amb hemodiàlisi o diàlisi peritoneal, estàs en tractament amb quimioteràpia o radioteràpia o tens malalties com a fibrosi quística, hipertensió arterial, obesitat, malaltia respiratòria crònica, diabetis, malaltia neurològica crònica, malaltia cardíaca, insuficiència renal o tens patologies cròniques greus, ets una persona vulnerable, per la qual cosa sí que hauràs de fer quarantena.
També hauràs d’aïllar-te si ets personal sanitari o soci-sanitari.
Després de donar positiu, registra’t com a persona vulnerable o personal sanitari i sol·licita seguiment clínic a través d’aquest enllaç. Si et preocupa el teu estat de salut, crida a Infocovid (900 100 971) i si et trobes amb símptomes de més gravetat, telefona al 061.
Si has donat positiu amb un test fet a casa, hauràs de demanar cita al IbSalut perquè et facin un test d’antígens i poder sol·licitar la baixa laboral. Pots fer-ho a través d’aquest enllaç. Després de donar positiu, aquests són els passos que has de seguir:
• Aïllament: Hauràs d’aïllar-te i quedar-te a casa durant un mínim de set dies des que vas començar a tenir símptomes i fins que hagin passat, almenys, tres dies després que acabin. En el cas de no tenir símptomes, però haver donat positiu, hauràs d’estar aïllat set dies des del positiu.
No surtis de casa, vagis al treball, a l’escola o a llocs públics. No viatgis en transport públic ni taxis. Treballa a casa si et trobes bé. No rebis visites. Si és mare lactant, és aconsellable mantenir la lactància materna, encara que hauràs de portar màscara per a estar prop del teu bebè i rentar-te bé les mans abans de tocar-ho. Queda’t en una habitació amb la porta tancada. Evita usar espais compartits. Ventila els espais. Utilitza un bany que no usi ningú i si no és possible, desinfecta les zones que tocs. Desinfecta totes les superfícies que tocs. No comparteixis tovalloles. Renta’t les mans sovint. Tapa’t la boca i el nas amb un mocador en esternudar i rebutja’ls immediatament.
• Passats els set dies: després de l’aïllament hauràs d’extremar les precaucions i reduir les interaccions socials, sempre usant màscara i evitant el contacte amb persones vulnerables.
• No és necessari fer-se una prova diagnòstica en acabar l’aïllament, excepte si ets un professional de l’àmbit sanitari o sociosanitari.
• Les famílies amb nens escolaritzats han de comunicar-ho al centre.
• Informa els teus contactes estrets perquè extremin les precaucions.
4.- Som contacte estret, què haig de fer?
Si algú amb el que has estat t’informa que ha donat positiu en un test de covid, seràs contacte estret sol si has estat a menys de 2 metres més de 15 minuts (acumulats durant 24 hores o seguits) amb un positiu i si has compartit espai durant el període comprès entre els dos dies anteriors a l’inici dels símptomes o de la prova diagnòstica positiva i el final de l’aïllament.
Si compleixes aquests dos requisits, ets contacte estret i no has de fer quarantena encara que no estiguis vacunat. Així i tot, deus:
• Extremar les precaucions i reduir les interaccions socials durant els deu dies posteriors al contacte. Has d’estar en contacte amb persones vulnerables, dur mascareta FFP2 en espais tancats quan interactuis amb gent i evitar aglomeracions.
• Vigilar els símptomes (febre, tos, sensació de falta d’aire o dificultat per a respirar, mal de coll, pèrdua de l’olfacte o del gust, dolors musculars, diarrea, mal de cap, cansament).
Les persones escolaritzades podran continuar anant a classe, ja que s’apliquen les mateixes normes que per a la resta.
5.- Som contacte estret i persona de risc
En aquest cas hauràs de sol·licitar una prova diagnòstica entre el 3r i el 5è des de l’últim contacte amb el positiu, sobretot si ets major de 70 anys, estàs embarassada, tens síndrome de Down, tens immunodepressió o estàs en tractament amb fàrmacs inmunosupresors, no estàs vacunat o tens una sola dosi, ets receptor de trasplantament d’òrgan sòlid o medul·la òssia, estàs en tractament amb hemodiàlisi o diàlisi peritoneal, estàs en tractament amb quimioteràpia o radioteràpia o tens malalties com a fibrosi quística, hipertensió arterial, obesitat, malaltia respiratòria crònica, diabetis, malaltia neurològica crònica, malaltia cardíaca, insuficiència renal o tens patologies cròniques greus. També si ets cuidador d’una persona vulnerable o si treballes en centres sanitaris o sociosanitaris.
En el cas de presentar símptomes compatibles amb la covid-19, hauràs de fer-te una prova diagnòstica que pot ser:
• En el Servei de Salut, pots demanar cita en aquest enllaç.
• En centres sanitaris privats.
• En les farmàcies adherides al conveni amb el Servei de Salut, supervisats pel farmacèutic.
Tots ells són vàlids per a sol·licitar una baixa laboral en el cas de donar positiu. Els test d’antígens d’autodiagnòstic fets a casa serveixen per a constatar si tens o no la malaltia, però no s’accepten per a tramitar baixes laborals.
6.- Som positiu i necessit demanar la baixa laboral
Si t’has fet una prova a través dels Serveis de Salut, centres sanitaris privats o en farmàcies adherides al conveni amb el Servei de Salut i te l’ha supervisat el personal, pots demanar directament la baixa a través d’aquest enllaç.
Si la prova ha estat un test d’antígens d’autodiagnòstic fet a casa, hauràs de demanar cita en un centre sanitari per a confirmar-lo, pots demanar cita a través d’aquest enllaç.
EN EL SIB ENS PREOCUPAM PER LA TEVA SALUT. SI NECESSITES QUALSEVOL TIPUS D’ACLARACIÓ POSA’T EN CONTACTE AMB EL TEU GESTOR SINDICAL.
DES DE FA 40 ANYS, EL SIB DEFENSA ELS INTERESSOS DELS COMPANYS I COMPANYES DE BALEARS.
SOM INDEPENDENTS
SOM DE BALEARS
S.I.B, SINDICAT INDEPENDENT DE BALEARS
Ajudar és la nostra raó de ser
S.I.B, SINDICAT INDEPENDENT DE BALEARS